中文字幕精品无码一区二区,成全视频在线播放观看方法,大伊人青草狠狠久久,亚洲一区影音先锋色资源

冀教版九年級(jí)上冊(cè)Unit 4 Stories and poems習(xí)題課件(打包6份)

資源下載
  1. 二一教育資源

冀教版九年級(jí)上冊(cè)Unit 4 Stories and poems習(xí)題課件(打包6份)

資源簡(jiǎn)介

(共33張PPT)
Lesson 24 Writing a Poem
Unit 4 Stories and Poems
Ⅰ.用所給詞的適當(dāng)形式填空
1.(2023甘肅武威中考)When mom came home, Danny   
   (play) the piano in the living room.
2.(2023四川涼山州中考)These days, Zibo is     (wide)
known for its barbecue (燒烤).
3.(思維品質(zhì)·比較思維)Our history teacher is very     
(humour). He often makes us laugh.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
was
playing
widely
humorous
4.Mom always encourages me     (read) more helpful
books.
5.(人與自我·熱愛勞動(dòng))Kate likes doing the housework. She is
always      (make) her room very clean every day.
6.(2023江蘇揚(yáng)州中考)We students now use    (few)
throwaway products than before.
7.(2023云南中考)Amy is my best friend. She's always there to
be a good      (listen).
to read
making
fewer
listener
8.The   (hard)you work,the better your grades will be.
9.(2022江蘇揚(yáng)州中考)After a night's rain, the mountains are
much greener and the air is much       (fresh).
10.Beijing has held the 24th Olympic Winter Games      
(successful).
harder
fresher
successfully
Ⅱ.短文填空
(人與社會(huì)·語言與文化)(2023四川瀘州中考)
通讀下面短文,掌握其大意,選出可以填入短文空格處的詞。
A.they B.beauty C.also D.physical E.something F.at G.found H.express I.better J.medicine
Reading and writing poems is a very personal experience. Poets
use language as a way of expressing their feelings. Poets can
describe the  11 of nature, a person, a dream or a memo-
rable event. Most people have tried writing poems  12
some time. For children, it's a good way to enjoy language and
have fun with words as well as to  13 themselves.
But teachers and psychologists(心理學(xué)家) have  14 anoth-
er use for poems as a form of therapy(療法) to help with prob-
B
F
H
G
lems. Writing poems can help deal with change in their lives,
death or feelings of sadness or serious disease. By writing down
your feelings, you can learn to understand yourself  15
than before.
Poems might be a way of telling someone 16 when you
don't feel able to talk about it face to face. Poems written as
therapy can be funny too, as laughter is also considered to be
very good  17 for illness.
Students at a special school in England read and write poems
I
E
J
every day. Some of the poems that 18 write are very good,
but their reason for writing is not just to be creative. All of
them have some mental and  19 problems. But by writing
poems, students are growing in self-confidence. The poems
provide a channel for them to communicate with the world and
express their feelings. They  20 help them to find out and
work out their problems and to develop a positive attitude to
life.
A
D
C
解析
[語篇解讀] 本文主要講了詩歌的力量。
11.根據(jù)“the...of nature”可知此處用名詞,結(jié)合備選詞可推
知此處表示自然之美,beauty“美麗”。
12.句意:大多數(shù)人在某個(gè)時(shí)候都嘗試過寫詩。at some time
“在某個(gè)時(shí)候”。
13.根據(jù)“Most people have tried writing poems”可推知試著
寫詩歌是在表達(dá)自己,express“表達(dá)”。
14.助動(dòng)詞have后接過去分詞構(gòu)成現(xiàn)在完成時(shí),found“發(fā)
現(xiàn)”,是過去分詞。
15.根據(jù)“than before”可知此處用副詞比較級(jí)修飾動(dòng)詞un-
derstand,better“更好地”。
16.根據(jù)“when you don't feel able to talk about it face to
face”可知是通過詩歌告訴某人某事,something“某事”。
17.根據(jù)“as laughter is also considered to be very good...for
illness”可推知此處表示治病的良藥,medicine“藥”。
18.根據(jù)“Some of the poems that...write”可知定語從句缺少
主語,此處用they指代上文提到的英國一所特殊學(xué)校的學(xué)生
們。
19.根據(jù)“All of them have some mental and...problems.”可
知此處是與mental并列的形容詞,physical“身體的”。
20.根據(jù)“The poems provide a channel for them to communi-
cate with the world and express their feelings.”可知此處講詩
歌的另一個(gè)作用,表示“也”幫助他們發(fā)現(xiàn)并解決他們的問
題,also“也”。
閱讀理解
(新素材·詩歌加深中俄友誼)(2023山東煙臺(tái)中考,★★☆)
Podareva, 28, was born in the hometown of Russia's famous
poet Sergei Yesenin. She has loved poetry(詩歌) since her
childhood. Growing up, she wrote many poems in both Russian
and English. After she came to China to study Chinese in 2013,
the world of Chinese poetry opened up before her.
能力提升全練
Podareva has had colorful experiences in China in the past ten
years. She has won prizes in many Chinese poetry writing
competitions and published her own Chinese poetry collections.
Her most unforgettable memory is that one of her Chinese po-
ems written in 2020 was turned into a song. And even better:
She sang it herself.
“Some people may praise China in a direct way, but I prefer to
express my feelings about the country and describe the friend-
ship between China and Russia through different styles of po-
ems,” Podareva says.
Podareva has always wanted to be a cultural ambassador(使者)
between the two countries. In 2020,she began to make videos
and shared them online. Besides sharing Chinese poems she
had written, Podareva also produced videos about cultural dif-
ferences between China and Russia. Sometimes she made hu-
morous videos to explain the misunderstandings that Chinese
people have towards Russians.
Besides writing poetry, Podareva has also been painting. She
doesn't think the two art forms are different from each other.
“Wang Wei was a famous Chinese poet, and he was also a
painter,” she says. In December 2022, Podareva held an exhi-
bition in Shanghai with 66 of her paintings on show.
“All art is a way for the creators to express their spirit,” Po-
dareva says. “I hope to create a website in Russia and intro-
duce China—through my poetry and paintings—to Russians, so
that the friendship between the two countries will be much
deeper.”
1.According to the passage, how many languages in all has Po-
dareva used to write poems
A.Two.  B.Three.  C.Four.  D.Five.
2.What is the second paragraph mainly about
A.Podareva's experiences in China.
B.Podareva's most famous poem.
C.Podareva's love for Chinese poetry.
D.Podareva's way of winning prizes.
B
A
3.How does Podareva try to be a cultural ambassador between
China and Russia
A.By spreading cultural differences between China and Russia.
B.By finding some funny misunderstandings towards Russians.
C.By making and sharing videos about poems and culture on-
line.
D.By learning to write Chinese poems from famous Chinese
poets.
C
4.Why does Podareva want to create a website in Russia
A.To exhibit some of her 66 paintings on the website.
B.To introduce some ways of creating poems in Chinese.
C.To help deepen the friendship between China and Russia.
D.To explain why poetry and painting are the same art form.
C
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文。主要講述了熱愛詩歌的
俄羅斯詩人Podareva通過作詩的方式來表達(dá)對(duì)中國的熱愛,
并通過努力加深中俄兩國之間的友誼的故事。
1.細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第一段最后兩句可知,Podareva用漢
語、英語及俄語寫詩,故選B。
2.段落大意題。第二段主要講述了Podareva在中國的經(jīng)歷,
故選A。
3.細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)第四段可知,Podareva通過在網(wǎng)上制作和
分享關(guān)于詩歌和文化的視頻來傳播中俄兩國的文化,故選C。
4.細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章最后一段的描述可知,Podareva希
望在俄羅斯建立一個(gè)網(wǎng)站的目的是加深中俄友誼,故選C。
Ⅰ.短文還原
(新素材·詩歌創(chuàng)作)(2022河南中考)
  Have you ever tried writing a poem Maybe you think it is
impossible especially if you do not think you are naturally cre-
ative. But if you follow the steps below, you can also write a
better poem than you expected. 1
素養(yǎng)探究全練
◆Pick a theme (主題) that interests you. Find the theme that
you are interested in. 2 “Love and friendship” is always
the theme for a poem.
◆Choose a form for your poem. Get your creative minds work-
ing by picking a poetic form. You may choose a poetic form
that you find easy.
◆Use your imaginations. You should always
try to describe something using the five senses.
3 Using imaginations will
lead your readers into the world of your poem and make im-
ages (意象) come alive for them.
◆ 4 You could use “the heart of stone” “as white as
snow” and so on. With these expressions, your poem will be
different. They can make your poem a piece of wonderful work
to your readers.
◆Read the poem out loud. Once you have completed a poem,
you should read it aloud to yourself. 5 Pay attention to
how each line of your poem moves into the next smoothly.
Keep a pen close by so you can mark any lines or words that
sound difficult and strange.
  根據(jù)材料內(nèi)容,從下面五個(gè)選項(xiàng)中選出能填入文中空缺
處的最佳選項(xiàng),使文章意思通順、內(nèi)容完整。
A.Make use of special expressions.
B.Start your poem with a clear idea.
C.Notice how the words sound on the page.
D.They are smell, taste, touch, sight and sound.
E.You will be proud to share it with your friends.
1.   2.   3.   4.   5.  
E
B
D
A
C
解析
[語篇解讀] 本文是一篇說明文,介紹了如何寫出一首好詩。
1.聯(lián)系上文“But if you follow the steps below, you can also
write a better poem than you expected.”以及下文的步驟可推
知,E項(xiàng)“你會(huì)很自豪地與你的朋友分享它”符合語境。
2.由上文“Pick a theme that interests you.”可知,有了清晰的
主題就可以開始寫作,故選B。
3.由上文“You should always try to describe something using
the five senses.”可知,D項(xiàng)“它們是嗅覺、味覺、觸覺、視
覺和聲音”符合語境。
4.由下文You could use “the heart of stone”“as white as
snow” and so on. With these expressions, your poem will be
different.可知,此步驟應(yīng)是用一些特殊的表達(dá)方式,故選A。
5.由下文“Pay attention to how each line of your poem moves
into the next smoothly.”可知,和C項(xiàng)“注意紙上單詞的發(fā)
音”都是在大聲朗讀時(shí)應(yīng)注意的事項(xiàng),故選C。
Ⅱ.語法填空
(文化意識(shí)·文化鑒賞)(2023河北南皮四中期中)
  閱讀下面短文,在空白處填入1個(gè)適當(dāng)?shù)膯卧~或括號(hào)內(nèi)
單詞的正確形式。
A Spring Morning
This spring morning in bed I'm lying,
Not to awake till birds are crying.
After one night of wind and showers,
How many are the fallen flowers!
(Translated by Xu Yuanchong)
This poem 6 (write)by Meng Haoran(689-740), who lived
in the Tang Dynasty. It might be one of the 7 (famous)po-
ems about spring in China. People like to read it 8 they
wake up on a spring morning.
Meng didn't directly say how much he loved spring. Instead, he
wrote about the details(細(xì)節(jié))of the season:the birds, wind, rain
showers and fallen flowers. His descriptions(描述)of these
things showed 9 (we)the joy he felt during springtime.
Meng chose to write about the sounds of spring. These sounds
allow readers 10 (picture) spring using their own imagina-
tion.
6.    7.   8.   9.  10.   
was written
most famous
when
us
to picture
解析
[語篇解讀] 本文主要介紹了唐代著名詩人孟浩然的代表
詩作《春曉》,并進(jìn)行了簡(jiǎn)單的賞析。
6.主語poem和動(dòng)詞write之間是被動(dòng)關(guān)系,結(jié)合語境可知要用
一般過去時(shí)的被動(dòng)語態(tài)。
7.“one of the+形容詞的最高級(jí)+可數(shù)名詞復(fù)數(shù)”表示“最
……的……之一”。
8.此處指當(dāng)人們?cè)谝粋€(gè)春天的早晨醒來時(shí),他們喜歡讀這首
詩。連詞when意為“當(dāng)……的時(shí)候”。
9.分析句子結(jié)構(gòu)可知,此處要用人稱代詞的賓格作動(dòng)詞
showed的賓語。
10.此處picture用作動(dòng)詞,意為“描述;描繪”。allow sb. to do
sth.意為“允許某人做某事”。(共11張PPT)
Lesson 21 The Fable of the Woodcutter
Unit 4 Stories and Poems
Ⅰ.根據(jù)漢語意思完成句子,每空一詞
1.(人與自然·航天事業(yè))(2023四川樂山中考改編)當(dāng)神舟16號(hào)
飛船把我們的宇航員送入太空時(shí),我們中國人感到非常自豪。
When the Shenzhou-16 sent our astronauts into space, we Chi-
nese people felt so    .
2.愛迪生小的時(shí)候曾以賣報(bào)為生。
Edison            by selling newspapers when he
was young.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
proud
made his living
3.(新獨(dú)家原創(chuàng))這部影片如此精彩,以至于他看了三遍。
The movie is    wonderful    he has seen it three
times.
4.你能把這些蘋果帶到市場(chǎng)去嗎
Could you please    these apples    the market
so
that
take
to
Ⅱ.閱讀理解
(思維品質(zhì)·創(chuàng)造思維)(2023安徽中考)
Ten years ago, J. B. Gill decided to make a change. He moved
from the city to start his own farm. As one of the members of a
pop group, Gill had lived a busy life but the farm gave him a
way to relax.
Although farming was new to him, Gill took the challenge and
his experiences helped him write his book Ace and the Animal
Heroes. The story follows Ace, whose life changes greatly
when he moves to the countryside. After trying on a pair of
magical wellies(長(zhǎng)筒靴), Ace realizes he can speak to the ani-
mals, who make up their minds to protect the farm.
Gill says that if he had his own pair of magical wellies, he
would love to speak to wildlife, especially the wild deer(鹿)
that sometimes appear near his farm. As they have no owners,
Gill feels like he's sharing their home. “It's really interesting
to hear what they're thinking and know where they're at,” he
said.
Gill got his ideas for writing from the animals on his family
farm. His children, Ace and Chiara, helped out with his book.
Together, Gill's family made sure that the pictures in the book
looked like the animals they'd been based on. He said, “All of
those have been really great to piece the whole book together.”
5.What did Gill decide to do ten years ago
A.Live a busy life.    B.Start his own farm.
C.Move to the city.    D.Form a pop group.
B
6.(新考法·段落大意題)What's paragraph 2 mainly about
A.Gill's farm.    B.Gill's family. 
C.Gill's book.    D.Gill's animals.
7.What can we learn about Gill from paragraph 3
A.He cares about wildlife. B.He develops many interests.
C.He was born with magic. D.He is the owner of the deer.
8.Where did Gill get the idea for his book
A.From his group members. B.From his children's pictures.
C.From the magical wellies. D.From the animals on the farm.
C
A
D
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文。文章談及了作家Gill的生
活經(jīng)歷及其書的內(nèi)容和創(chuàng)作靈感的來源。
5.細(xì)節(jié)理解題。由第一段中Ten years ago, J. B. Gill decided
to make a change.He moved from the city to start his own farm.
可知,十年前,J. B. Gill決定做一個(gè)改變,他從城市搬走,經(jīng)營他
自己的農(nóng)場(chǎng)。故選B。
6.段落大意題。閱讀第二段可知,本段談及的是,Gill接受了農(nóng)
耕的挑戰(zhàn),而他的這個(gè)經(jīng)歷讓他創(chuàng)作了一本書,接著談?wù)撨@本
書的大致內(nèi)容。由此可知,本段主要講的是Gill的書。故選C。
7.細(xì)節(jié)理解題。第三段敘述的是,Gill說如果他有自己的神奇
的長(zhǎng)筒靴,那他樂意對(duì)野生動(dòng)物講話,尤其是有時(shí)出現(xiàn)在他農(nóng)
場(chǎng)附近的野生鹿。這些鹿沒有主人,Gill愿意與其分享家園,
聽聽這些鹿的想法并了解它們?cè)谑裁吹胤健S纱丝芍?Gill
非常關(guān)注野生動(dòng)物。故選A。
8.細(xì)節(jié)理解題。由最后一段中Gill got his ideas for writing
from the animals on his family farm.可知,Gill是從他的農(nóng)場(chǎng)上
的動(dòng)物中獲得寫作靈感的。故選D。(共10張PPT)
Lesson 20 Say It in Five
Unit 4 Stories and Poems
Ⅰ.根據(jù)漢語提示完成句子,每空一詞
1.(人與社會(huì)·文化習(xí)俗)(2023云南中考)During the Spring Fes-
tival, Chinese people usually put paper cuttings on windows as
symbols of wishes for        (好運(yùn)).
2.(語言能力·理解能力)Would you like to have      
       (再兩個(gè))oranges
3.Liu Xiaolei, a      (9歲的)boy, is from Yangguang
primary school in Beijing.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
good luck
another
two / two more
9-year-old
4.(新獨(dú)家原創(chuàng))Xv Zhimo, a famous Chinese poet, was born
  (在19世紀(jì)90年代).
5.You can     (表達(dá))your thought in the meeting.
6.(2024河北石家莊長(zhǎng)安月考改編)I saw Bob in the garden. He
       (澆花) there.
7.(2023新疆中考)The first “forest library” provides readers
with a    (機(jī)會(huì))to read in a natural environment.
in the 1890s
express
was watering
chance
Ⅱ.閱讀理解
(2021甘肅天水中考)
If you've tried and have not won,
Never stop for crying;
All that's great and good is done
Just by patiently trying.
Though young birds, in flying, fall,
Still their wings grow stronger;
And the next time they can keep
Up a little longer.
Though the strong tree has known
Many blows of stormy winds,
She has risen again, and grown
Higher and prouder.
If by easy work you beat,
Who the more will prize you
Gaining success from defeat—
That's the test that tries you!
8.What is done by patiently trying
A.All that is great and good.
B.All you've not won.
C.The things that you've cried for.
D.The things that are stopped.
9.What happens to young birds when they fly
A.They fly very high.    B.They fall.
C.They lose confidence.    D.They look scared.
A
B
10.How is the tree after the stormy winds
A.She is weak.    B.She is shy.
C.She is prouder.    D.She is dying.
11.What does the underlined word “defeat” probably mean
A.Work.   B.Prize. C.Happiness.   D.Failure.
12.Which of the following is the best title of this poem
A.Be brave.    B.Don't give up.
C.Face disagreement.    D.To get happiness.
C
D
B
解析
[語篇解讀] 詩歌中講述了小鳥、大樹遇到困難時(shí)的樣子,
告訴我們無論遇到什么困難都不要放棄。
8.細(xì)節(jié)理解題。從第一節(jié)第三、四行“All that's great and
good is done” “Just by patiently trying”可知,所有偉大而
美好的事情都是通過耐心的嘗試獲得的。故選A。
9.細(xì)節(jié)理解題。從第二節(jié)第一行“Though young birds, in
flying, fall”可知,很多幼鳥在飛翔時(shí)會(huì)掉落。故選B。
10.細(xì)節(jié)理解題。從第三節(jié)可知,在狂風(fēng)過后,大樹生長(zhǎng)得更
高、更挺拔。故選C。
11.詞義猜測(cè)題。從第四節(jié)可知,從失敗中獲取成功才是你要
經(jīng)受的考驗(yàn)。成功對(duì)應(yīng)失敗。故選D。
12.推理判斷題。整首詩歌以小鳥和大樹為例告訴我們面對(duì)
困難不要放棄。故選B。(共12張PPT)
Lesson 23 The Giant(Ⅱ)
Unit 4 Stories and Poems
Ⅰ.根據(jù)漢語意思完成句子,每空一詞
1.(2024河北石家莊二中期中改編)我經(jīng)常看到一些孩子在操
場(chǎng)上打籃球。
I often    some children    basketball in the play-
ground.
2.(語言能力·表達(dá)能力)寒假一到我就要去北京。
I‘ll go to Beijing            the winter holiday
comes.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
see
play
as soon as
3.昨晚一輛小汽車把布萊克夫人撞倒了。
Last night a car    Mrs. Black     .
4.(2023黑龍江龍東地區(qū)中考改編)對(duì)不起我沒有接你的電
話,因?yàn)槲艺谏暇W(wǎng)課。
I'm sorry I didn't answer your call because I         
online.
knocked
down
was studying
Ⅱ.閱讀理解
(文化意識(shí)·文化理解)(2023四川廣安中考改編)
A woman kept a bird and she really liked it. But one day the
bird flew away. The woman was sad and went out to look for it
on the mountain near her home. At last, she met the bird.
The woman said excitedly, “Will you please go home with
me, my bird ” Though the bird was also happy to see the
woman, it shook its head.
“Take me to your home and let me see how you live,” the
woman said. The bird led the woman to its new home. She
found it lived well with many other birds, so she decided to go
back home alone. Before she left, the bird gave her a basket.
When she returned home, she told her husband what had hap-
pened. Her husband opened the basket and saw a lot of gold.
The man was very greedy (貪婪的) and he went to the bird's
home, too.
“Hello, my bird. I miss you very much.” cried the man false-
ly (虛偽地). In fact, he used to treat the bird badly. The bird
said nothing. It took out two baskets, a light one and a heavy
one. The bird asked him to choose one and he could open it af-
ter he reached home.
Of course, he chose the heavy one and took it home with great
difficulty. However, when he opened the basket, he found it
was full of stones!
5.What did the woman do on the mountain
A.She wanted to visit her friend.
B.She found a basket full of gold.
C.She looked for her lost bird.
D.She looked for gold.
C
6.The woman went back home alone because    .
A.she found the bird lived well
B.the bird gave her a basket
C.the bird didn't like her
D.her husband asked her to do that
A
7.Which of the following is TRUE about the woman's husband
A.He got two baskets from the bird.
B.He missed the bird very much.
C.He got lots of gold at last.
D.He didn't treat the bird well.
D
解析
[語篇解讀] 本文是一則寓言故事,告誡人們不要太貪婪。
5.細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第一段中But one day the bird flew
away. The woman was sad and went out to look for it on the
mountain near her home.可知,她到山上去找她的鳥。故選C。
6.細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章第三段中She found it lived well
with many other birds, so she decided to go back home alone.
可知,她發(fā)現(xiàn)鳥過得很好,因此她獨(dú)自回家了。故選A。
7.細(xì)節(jié)理解題。根據(jù)文章倒數(shù)第二段中In fact, he used to
treat the bird badly.可知,他以前對(duì)鳥不好。故選D。(共17張PPT)
Lesson 19 A Story or a Poem
Unit 4 Stories and Poems
Ⅰ.根據(jù)漢語意思完成句子,每空一詞
1.(思維品質(zhì)·推斷思維)(2023河北中考改編)這本書一定很好,
我姐姐讀了五遍。
This book must be great. My sister        it five times.
2.(語言能力·表達(dá)能力)不要拿你的孩子與別人比較,因?yàn)槊?br/>個(gè)孩子都是寶貝。
Don't     your child    others because every child is a
treasure.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
has read
compare
with
3.(新獨(dú)家原創(chuàng))這個(gè)男孩吃得太多而且不鍛煉,因此他不健康。
This boy ate        and did not take any exercise, so he
isn't healthy.
4.爸爸有時(shí)和我們一起去超市,盡管他討厭購物。
Dad sometimes goes to the supermarket with us        
he hates going shopping.
too much
although/though
5.(2023四川廣安中考改編)玲玲對(duì)繪畫很感興趣,她希望成為
一名藝術(shù)家。
Lingling shows great   in painting and she hopes to
be an    .
interest
artist
Ⅱ.用所給詞的適當(dāng)形式填空
6.(人與自然·航天事業(yè))(2022 黑龍江龍東地區(qū)中考)Zhai Zhi-
gang, together with Wang Yaping and Ye Guangfu   
(have) returned from the space station safely.
7.If you want to get good marks,you must put more   
(effort).
8.How many     (passage)have you recited now
9.    (compare)with the older model,the new robot
costs less but lasts longer.
has
effort
passages
Compared
10.—Have you    (write)your story yet
—Yes,I have just finished it.
written
Ⅲ.閱讀理解
(2022河南中考改編)
  Joey was happy because he had many special friends—
four squirrels (松鼠), two rabbits, and many colorful birds. At
the meal time, these wild animals came near to the family and
they would feed these special friends.
In the large yard stood thirteen trees of different sizes. One day,
while Joey was playing with his sister under the trees, he no-
ticed that a tree trunk (樹干) had a sad look. He ran into the
house to tell his mom about it. She told Joey to find the reason
why it was sad.
So Joey went into the yard, ran to the sad tree and asked,
“Why are you unhappy ”
“I am the smallest tree around. The birds don't fly to me. The
rabbits don't eat grass under me. The squirrels don't climb to
my top. Nobody needs me or loves me,” replied the sad tree.
After knowing the reason, the family had a meeting. Joey sug-
gested making a seat under the sad tree. Joey's father said he
could help make a seat around the tree. The family would sit
under the tree and the tree wouldn't feel sad anymore.
When Joey told his special friends the tree was sad, they decid-
ed to do what they could to help make the sad tree happy again.
Early the next morning, when Joey woke up, he noticed birds
singing happily in the little tree and saw squirrels running up
and down in it. Rabbits were eating the fresh grass around the
tree. The little tree was happy again.
11.Why did the tree feel sad
A.Because Joey didn't talk to it.
B.Because it thought no one liked it.
C.Because it was the only tree in the yard.
D.Because Joey's sister didn't play with it.
B
12.What can we learn from the text
A.The difficulty brought the family together.
B.Love helped the tree become happy again.
C.The special friends were thankful to the tree.
D.The tree spread happiness to everyone around it.
B
13.What is the text
A.A story.    B.A poem.
C.An interview.    D.An introduction.
A
解析
[語篇解讀] 本文是一篇記敘文,主要講述了喬伊一家人幫
助傷心的小樹高興起來的愛心故事。
11.細(xì)節(jié)理解題。由第四段小樹說的話可知,這棵小樹感到悲
傷,因?yàn)樗J(rèn)為沒有人喜歡它,故選B。
12.主旨大意題。本文主要講述了喬伊一家人幫助傷心的小
樹高興起來的故事,由此可知,我們可以從文中學(xué)到“愛幫助
小樹再次變得快樂”。
13.推理判斷題。通讀全文可知,本文是一個(gè)故事。
Ⅳ.補(bǔ)全對(duì)話
(2021遼寧丹東中考)
在下面對(duì)話的空白處填上適當(dāng)?shù)脑捳Z,使對(duì)話完整。話語可
能是句子、短語或單詞。
A:Hi, Wu Ming! 14
B:Hi, Laura! Pretty good! I'm looking forward to the Dragon
Boat Festival.
A:The Dragon Boat Festival 15 .
B:OK. It's a traditional Chinese festival. It's on the fifth day of
How are you doing
Please tell me about it
the fifth lunar(陰歷的) month.
A:Oh, 16
B:To remember the ancient poet(詩人), Qu Yuan.
A:Aha, I see. 17
B:We usually eat zongzi and watch dragon boat races on that day.
A:Zongzi They must be delicious.
B:Yes, and I really like zongzi with meat. But do you know
what I like best about the festival
why is this holiday established
What do you do on the Dragon Boat Festival
A: 18
B:The dragon boat races. They're exciting to watch. Maybe you
can celebrate the festival with my family next week.
A:Of course. I'd love to. Thanks for your invitation.
What(共11張PPT)
Lesson 22 The Giant(Ⅰ)
Unit 4 Stories and Poems
Ⅰ.用方框中所給短語的正確形式填空
no longer, be covered with, keep away from, be filled with,
pass by, in a loud voice
1.(2024河北南皮期中改編)These rooms         
people. They are talking about something.
2.(人與自我·珍愛生命)Please          the tall
buildings if the wind blows hard.
基礎(chǔ)過關(guān)全練
are filled with
keep away from
3.(人與自然·自然環(huán)境)Most of the earth's surface      
   water.
4.I can       help you.
5.(2024河北秦皇島海港期中改編)Just then, the little mouse
happened to       .
6.“Get out of the room,” Mr. Smith said       .
is covered
with
no longer
pass by
in a loud voice
Ⅱ.閱讀理解
(2022四川德陽中考)
There was a big lake in the forest. A crocodile (鱷魚) with his
wife lived in the lake. They ate fishes. By the lake stood a big
tree. A monkey lived in it. He ate fruits. The monkey and the
crocodile met every day and often played together.
One day, the crocodile's wife saw the monkey and she wanted
to eat the monkey's heart. She said to her husband, “I don't
want to eat fishes in the lake any more. I think the monkey's
heart must be delicious. Go and get it for me!” The crocodile
didn't agree. But his wife added, “Don't worry. Just bring him
here and try to push him down into the water.” After thinking
for a long time, the crocodile agreed.
The next day the crocodile invited the monkey to play by the
lake. While they were playing, the crocodile pushed the mon-
key down into the water. The monkey asked the crocodile why
he did that. The crocodile said, “My wife wants to eat your
heart.” The monkey was shocked but he said, “I left my heart
in the tree. Let's go to take it.” The crocodile agreed. When
they reached the tree, the monkey climbed up the tree quickly
and said, “My heart is in my body.”
7.What did the monkey and the crocodile often do
A.They ate meals together.
B.They caught fishes in the lake.
C.They played together.
D.They fought with each other.
C
8.What did the crocodile's wife want to eat
A.The monkey's heart.    B.The monkey's head.
C.Fishes in the lake.    D.Fruits on the tree.
9.What can we learn from the text
A.The monkey was smart when he was in danger.
B.The crocodile agreed with his wife right away.
C.The monkey left his heart on the top of the big tree.
D.The crocodile invited the monkey to swim in the lake.
A
A
10.Where can you probably find the text
A.In a history book.   
B.In a science magazine.
C.In a storybook.   
D.In a fashion magazine.
C
解析
[語篇解讀] 本文是一篇寓言故事,主要講述了猴子機(jī)智化
解危機(jī)的故事。
7.細(xì)節(jié)理解題。由短文第一段最后一句話“The monkey and
the crocodile met every day and often played together.”可知,
猴子和鱷魚經(jīng)常在一起玩。故選C。
8.細(xì)節(jié)理解題。由短文第二段中“I think the monkey's heart
must be delicious. Go and get it for me!”可知,鱷魚妻子想吃
猴子的心。故選A。
9.推理判斷題。由短文最后一段可知,猴子被鱷魚推下水后
說自己把心留在樹上了,要去樹上取,到了樹上后猴子說心在
自己的身體里,由此可推知猴子在面臨危險(xiǎn)時(shí)很有智慧。故
選A。
10.推理判斷題。本文主要講述了發(fā)生在猴子和鱷魚之間的
故事,所以很可能在一本故事書中讀到這個(gè)語篇。故選C。

展開更多......

收起↑

資源列表

<pre id="tfb94"><li id="tfb94"></li></pre>

<bdo id="tfb94"><rt id="tfb94"></rt></bdo>
  • <menu id="tfb94"><dl id="tfb94"></dl></menu><i id="tfb94"><acronym id="tfb94"><sub id="tfb94"></sub></acronym></i>

    1. 主站蜘蛛池模板: 栾川县| 靖江市| 塔城市| 正定县| 南岸区| 新河县| 桂平市| 肥城市| 高阳县| 红安县| 茂名市| 确山县| 抚州市| 霍州市| 龙胜| 涪陵区| 金乡县| 余江县| 洛浦县| 寿光市| 浑源县| 紫金县| 青州市| 林芝县| 交城县| 大庆市| 金坛市| 建湖县| 双城市| 黄山市| 丰县| 南投市| 噶尔县| 韶关市| 绥宁县| 南汇区| 金堂县| 泸水县| 民乐县| 股票| 三门县|