資源簡介 中小學教育資源及組卷應用平臺Unit 6 Keep our city clean閱讀理解15篇學校:___________姓名:___________班級:___________考號:___________閱讀短文,判斷正(T)誤(F)。In some places, people throw waste paper and used Coke cans(可樂罐)anywhere and everywhere. There are plastic bags flying in the sky when the wind blows and getting caught in the trees. Or you may see old cans sitting in rivers and polluting(污染)the water. Our environment, the place we live in, is getting worse.Believe it or not, every family in China makes about one ton(噸)of rubbish every year. That’s over 100 million tons of rubbish in China. All this rubbish makes our soil, our water and our air dirty. Some people still like littering. It’s too bad, and some rubbish like chewing gum(口香糖)is really hard to remove.It is clear that we can’t go on living like this. We need to cut down on our waste. This world is ours. It is our only world. And it is our job to try to save it.( )1.It’s our job to save the world.( )2.On windy days, the plastic bags could fly in the sky.( )3.Our environment is getting worse.( )4.Rubbish makes our water and air clean.( )5.We shouldn’t waste anything.閱讀短文,觀察圖表,選擇正確的答案。The Grade 3 students at Sunshine Primary School collected a lot of empty(空的) bottles. In July, they are going to take the bottles to a recycling centre(回收中心). They are going to sell(賣) the bottles and buy some books for the school library.Kate made a bargraph(柱狀圖) to show the number of the bottles they collected. This is the bargraph.( )6.In November, the students collected _______ empty bottles.A.80 B.60 C.40( )7.The students collected _______ more bottles in December than in January.A.10 B.20 C.30( )8.From the bargraph, we know that the students picked up the same number of bottels in _______ and _______.A.October; February B.September; April C.January; March( )9.Why do the students collect empty bottles A.Because they want to do something for their school.B.Because they like empty bottles very much.C.Because they want to use the bottles to make other things.( )10.What are the Grade 3 students going to do A.They are going to buy a lot of empty bottles from the recycling centre.B.They are going to buy some books for the school library.C.They are going to sell the bottles in the market.閱讀短文,正確寫“T”,錯誤寫“F”。What can people do with rubbish That’s a big problem(問題). People must throw away or reuse rubbish in a right way. Rubbish may make the air, the water and the soil dirty. People and the animals may get ill when they breathe the dirty air or drink the dirty water. Grass, trees and flowers will be dead if they live near the dirty soil. So people shouldn’t throw rubbish everywhere. Before we send rubbish to some places, we should sort(分類)and wrap(打包)it. If everyone can do like this, our life will be better.( )11.The article (文章) is about how to do with rubbish.( )12.Dirty soil is good for the grass, trees or flowers.( )13.It tells us the ways to reuse rubbish.( )14.The writer hopes everyone can sort and wrap rubbish.( )15.The underlined (劃線的) word “breathe” means“呼吸”.根據短文內容,選擇正確答案。The Browns are the Smiths’ neighbors (鄰居). When his neighbors talk about Mr Brown, they call him “Mr Going-to-do”. Do you know why Mr Brown always says he is going to do something, but he never does it.Every Saturday Mr Brown goes to the Smiths’ back door and talks to Mr Smith. “I’m going to clean my house today,” he says, or “I’m going to wash my car tomorrow,” or “These trees in front of my house are too big. I’m going to cut them down next week.” But Mr Smith knows his neighbour isn’t going to do these things. Mr Smith often says to his only child Dick, “Are you going to do anything Then do it. Don’t become another Mr Going-to-do.”( )16.Mr Brown and Mr Smith are ______.A.brothers B.twins C.neighbors( )17.Who is “Mr Going-to-do” A.Mrs Brown. B.Mr Smith. C.Mr Brown.( )18.Why do people call Mr Brown “Mr Going-to-do” A.Because he is always going to do something.B.Because he often says something but never does it.C.Because he is always busy.( )19.How often does Mr Brown do the housework A.Always. B.Never. C.Usually.( )20.Which of the following is RIGHT A.Mr Brown works hard.B.Mr Brown always says he is going to do something, but he never does it.C.Mr Smith wants his son to learn from John.閱讀短文,判斷正誤,正確的寫T,錯誤的寫F。In recent(最近的) years, a new kind of sport becomes popular in the world. It is called “plogging”. Plogging means picking up rubbish while jogging. People take rubbish bags with them during their jogging time. When they see rubbish on the road, they will pick it up and put it in their rubbish bags. This sport starts in Sweden, and it becomes popular around the world quickly.Ploggers from different countries like to share(分享) their routes(路線) and rubbish bags on the Internet. People like plogging. Firstly, plogging can help people keep fit and strong. Secondly, during the plogging time, people can have a good time in nature(大自然) with their families or friends. Thirdly, plogging also helps keep the environment clean.( )21.Plogging is a new kind of sport.( )22.Plogging means picking up rubbish while running.( )23.Plogging starts in Sweden and it is only popular in Sweden.( )24.Ploggers like to share music on the Internet.( )25.Plogging is a good way to protect the environment.閱讀理解。It is a science lesson. Mr Wang and his students are talking about air. “Air is very important to us. We breathe every second. We can’t live without(沒有) air. Air is around us everywhere. It has no colour or smell,” says Mr Wang. Peter puts up his hand and says, “Mr Wang, air has colour and smell. The air near the factory is black. It smells bad.” You’re right, Pater. That’s polluted(被污染的) air. It has colour and smell and can make us sick. Clean air doesn’t have color or smell. So we should keep the air clean,” says Mr Wang. “Oh, I see. But what can we do to keep the air clean ” Peter asks. “We can take the bus or walk to school, because smoke from cars makes the air dirty. We can plant more trees too, because trees can keep the air fresh.” Says Mr Wang. “I know Mr Wang. Thank you.” says Peter.( )26.Mr Wang is a (n) ________ teacher.A.science B.maths C.English D.Ant( )27.They are talking about ________ in the lesson.A.trees B.air C.factory D.cars( )28.Polluted air has ________.A.no colour or smell B.no colour but good smellC.a black colour and bad smell D.a white colour( )29.According to the passage, to keep the air clean, we can ________.A.clean the streets B.go to school by bus or on footC.plant more flowers D.move away the factories( )30.Why does the air have colour and smell A.Because it is polluted. B.Because it can change colour.C.Because it becomes black. D.Because smoke is dirty.閱讀信件,選擇正確的答案。Lucy is worried about the pollution in her city. She is writing a letter about the pollution near her home. Read what she writes.Dear Sir/Madam,I am writing about pollution near my home. There is a school in front of my home on the other side of the road. Many parents drive their children to school and pick them up by car every day. They keep their engines running when they are waiting for their children outside the school. The cars make the air hot and dirty.I hope more children and their family can take the bus or metro to school. There’s a metro station and a bus stop near the school. And I think people should switch off (關) their engines when they are not driving.Yours faithfully,Lucy TaylorThe editor (主編)Daily Star887 King RoadLondon( )31.Who will read this letter first A.Lucy’s teacher. B.The editor. C.The scientists.( )32.How does Lucy feel A. B. C.( )33.What may happen when drivers keep their engines running A.The air pollution. B.The water pollution. C.The rubbish pollution.( )34.What does the underlined phrase in the letter mean A.Get up from the ground. B.Send meals to their children.C.Take somebody to some place by car.閱讀短文,選擇正確的答案。It’s March 12th. It’s Tree Planting Day. There are many people on the hill. They’re planting trees. Plants are very important to people. They can make food from air, water and sunlight. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on. Plants can make air clean. They can keep the water from flowing away (流失). And they can stop the wind from blowing up sand and earth.But some people are cutting down many trees. This brings about (引起) floods (洪水) and sandstorms (沙塵暴). Today more people know plants are important. They will plant more trees and other plants. They will do their best (盡力) to make our country more beautiful.( )35.Tree Planting Day is on the ________ of March.A.twentieth B.twelfth C.second( )36.________ can make food from air, water and sunlight.A.Plants B.Animals C.People( )37.Life needs ________ to go on.A.food from plants B.animals C.sand( )38.What can plants do A.They can make the air clean and stop the wind from blowing up sand and earth.B.They can keep the water from flowing away.C.Both A and B.閱讀短文,選擇正確的答案。I am a bird. I fly in the sky. I like the clouds. They are pretty. I live in a tree. The tree is near a river. There weren’t any fish in the river a few years ago. There was only one tree. I felt lonely. One day, I saw some students. They planted trees. They grew flowers too. I like the trees and the flowers. They are very beautiful. Then there are trees and flowers. There are many fish in the river. The air is cleaner, and the clouds are whiter. Many birds come. I am happy.( )39.In the passage, “I” am a ________.A.bird B.tree C.flower( )40.Where is the tree A.Behind the river. B.On the mountain. C.Near the river.( )41.Were there any fish in the river at first A.No, there weren’t. B.Yes, there were. C.We don’t know.( )42.Who planted the trees and flowers A.Some students. B.Some men. C.Some women.( )43.After reading this passage, what should you do A.Water the flowers and trees.B.Buy flowers.C.Walk on the grass.閱讀短文,選擇正確的答案。As you know, there’s not enough clean water for people. So many people lose their lives for lack of water. In many countries, people have to cut down trees for a living. So there’s nothing to keep water from running away. Also we have polluted the land, the river and the air. So we have to face more and more floods and droughts. It’s time that we must do something useful to protect our environment. We can plant trees and take good care of them. We can save water and ask our parents to do so. We can’t throw any rubbish onto the ground and we should collect it for recycling. If we take good care of the Earth today, it will be more beautiful tomorrow.( )44.Is there enough clean water for people A.Yes, there is. B.No, there isn’t C.We don’t know.( )45.In many countries, people have to ________ for a living.A.drink milk B.plant trees C.cut down trees( )46.If we have no trees, we will face more ________.A.droughts B.floods C.A&B( )47.We can’t ________ to pollute our environment.A.plant trees B.save water C.throw any rubbish( )48.Which sentence is NOT true A.Planting trees is very important.B.We shouldn’t save water.C.If we take good care of the Earth today, it will be more beautiful tomorrow.閱讀短文,選擇正確的答案。John likes chocolates very much, but his mother doesn’t give them to him. They’re bad for(對……不好) his teeth, she thinks. But John has a very nice grandfather. The old man loves John very much and sometimes he buys John some chocolates. Then John’s mother lets him eat them, because she wants to make the old man happy.This Sunday is John’s seventh birthday. On Saturday evening, John says, “Please, God(上帝), give me a big box of chocolates for my birthday.” His mother says, “God can’t hear(聽見) you. Don’t shout(喊).”“I know,” says the boy with a smile(微笑), “but grandfather is in the next room, and he can.”( )49.John’s mother thinks _______.A.John’s teeth are bad B.chocolates are good for teethC.John’s teeth are good D.chocolates are bad for John’s teeth( )50.Why does John’s mother let him eat chocolates sometimes A.Because John’s grandfather buys some chocolates for him.B.Because she is happy.C.Because she wants to make John’s grandfather happy.D.Because she thinks it’s not bad to eat some chocolates sometimes.( )51.What day is John’s seventh birthday A.This Saturday. B.This Sunday. C.Next Friday. D.Next Monday.( )52.John shouts to _______.A.make his grandfather hear him B.make God hear himC.make his mother hear him D.eat some chocolates( )53.Which one is TRUE A.John’s grandfather is God. B.John’s mother buys John some chocolates.C.John may get a big box of chocolates for his birthday. D.John can get chocolates from God.閱讀短文,選擇正確的答案。There are some easy things you can do to protect(保護) the environment(環境).· Plant flowers, grass or trees.· Whenever you visit a park or beach, take away what you bring there—keep rubbish in a bag until you can put it in a bin.· Turn off the lights, TVs when you leave(離開) the room.· Turn off the tap(水籠頭) when you brush your teeth. You can save(節約) someWater.· Keep the doors and windows closed in winter to keep warm.· Give your old books and magazines to a library.· Give your old clothes to poor children.· Don’t pour dirty water into the rivers or the lakes nearby(附近).If everyone makes a contribution(貢獻) to protecting the environment, the world will become much more beautiful.( )54.The articlel(文章) is _______.A.a sign B.a story C.a proposal( )55.The writer tells us _______.A.to throw rubbish into a binB.to pour dirty water into the riverC.to save water by turning off TVS( )56.We can _______ to save paper.A.use a glass cup B.turn off the lightsC.give our old books and magazines to a library( )57.Which is WRONG A.Turn off the lights when you leave the room.B.Close the doors in winter.C.Pour dirty water into the lake( )58.The main idea(主要意思) of this article is how to _______.A.save money B.save water C.protect the environment閱讀短文,選擇正確的答案。It is March 12. It's Tree Planting Day. There are many people on the hills. They’ re planting trees. People plant many trees today. Plants are important to us. They can make food from the air, water and sunlight. But animals and people can’t do so. Animals and people can get food from plants. Without plants, life will not go on. Plants make the air Clean. They can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees, about floods up sand and earth.But in some places people are cutting down too many trees. This brings about floods and sandstorm. Now more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.( )59.Trees planting Day is on _______.A.the twentieth of March B.the twelfth of March C.March13th( )60._______ can make food from the air, water and sunlight.A.People B.Animals C.Plants( )61.Life needs _______ to go on.A.food from plants B.animals C.sand( )62.What can plants do A.They can make the air clean and stop the wind.B.They can keep the water from flowing away.C.Both A and B.( )63._______ will try to protect the plantsA.Some people B.More and more people C.No people閱讀短文,判斷正(T)誤(F)。When you walk in the country, you should follow these rules:* To protect the trees, don’t start fires (點火) in the forest.* Don’t throw rubbish here and there. When you leave, take away waste paper and bottles.* Keep the river clean. The water here is used for drinking.* Please protect animals and plants. Don’t shoot (射殺) birds. Don’t pick flowers.( )64.We should follow the rules to protect the environment.( )65.We can smoke in the forest.( )66.We should leave waste paper and bottles on the ground.( )67.The river water in the country is used for drinking.( )68.We can pick flowers in the country.閱讀短文,根據短文選出最合適的內容,將其字母序號寫在括號內。What is recycling It is to reuse anything that can be used again. Recycling may save our world. “ Recycling” also means doing everything we can do to prevent (阻止) the need for recycling. How do we do this Here are some suggestions:If you bring your own bags with you to the shop, you won’t need to use the bags of the shop. This will save bags before they need to be recycled.Don’t buy things that can be used only once(一次). For example, use cloth napkins (餐巾) instead of (代替)paper napkins.Put on warm clothes in the cold season, dress in cool clothes during the warm seasons and avoid(避免)using air conditions (空調).Don’t leave the fridge door open for a long time!Turn things off after you use them.Take showers instead of baths. If you take showers, you use much less (較少的) water.( )69.“ ” is to reuse something that can be used again.A.Save bags B.Take showers C.Recycling( )70. can be used only once.A.Paper napkins B.Glass bottles C.Cloth napkins( )71.Can we leave the fridge door open for a long time A.Yes. B.No. C.Sorry, I don’t know.( )72.We should after we wash our hands.A.turn on the tap B.turn off the tap C.turn on the light( )73.In summer we should put on to avoid using air conditions.A.down jackets (羽絨服) B.warm clothes C.cool clothes參考答案1.T 2.T 3.T 4.F 5.F【導語】本文描述了環境污染的情況和保護環境的倡導。1.句意:拯救世界是我們的職責。根據“ This world is ours. It is our only world. And it is our job to try to save it.這個世界是我們的,它是我們唯一的世界。努力拯救它是我們的責任。”,可知句子與文章相符,故答案為T。2.句意:在刮風的日子里,塑料袋可能會在天空中飛舞。根據“ There are plastic bags flying in the sky when the wind blows and getting caught in the trees. 當刮風的時候,有塑料袋在空中飛舞并掛在樹上。”,可知句子與文章相符,故答案為T。3.句意:我們的環境正在變得越來越糟糕。根據“Our environment, the place we live in, is getting worse.我們的環境,也就是我們居住的地方,正在變得越來越糟糕。”可知句子與文章相符,故答案為T。4.句意:垃圾使我們的水和空氣變得干凈。根據“All this rubbish makes our soil, our water and our air dirty.所有這些垃圾使我們的土壤、水和空氣變臟。”可知句子與文章不符,故答案為F。5.句意:我們不應該浪費任何東西。根據“We need to cut down on our waste.我們需要減少浪費。”可知句子與文章不符,故答案為F。6.B 7.B 8.C 9.A 10.B【導語】本文介紹的是學生們收集空瓶子想要為學校做些事情。6.句意:在十一月份,學生們收集了______個空瓶子。A80,B60,C40,根據統計圖可知十一月份學生們收集了60個空瓶子。故選B。7.句意:學生們在十二月份收集的空瓶子數量比一月份多______個。A10,B20,C30,根據統計圖可知學生們在十二月份收集的空瓶子數量比一月份多20個。學生們十二月份收集100個,一月份收集80個,100-80=20個。故選B。8.句意:通過統計圖,我們可以知道學生們在______和______收集的空瓶子的數量相同。A十月;二月,B九月;四月,C一月;三月,根據統計圖,我們可以得知學生們在一月和三月收集的空瓶子數量相同,都是80個。故選C。9.句意:為什么學生們收集空瓶子?A因為他們打算為學校做些事情。B因為他們非常喜歡空瓶子。C因為他們想要用瓶子之所一些其他的物品。根據文章“They are going to sell(賣) the bottles and buy some books for the school library.”得知他們打算把空瓶子賣掉,然后為學校圖書館買些書。故選A。10.句意:三年級的學生們打算去做什么?A他們打算從回收中心買很多空瓶子。B他們打算為學校圖書館買一些書。C他們打算在市場上出售這些瓶子。根據文章“They are going to sell(賣) the bottles and buy some books for the school library.”得知他們打算為學校圖書館買一些書。故選B。11.T 12.F 13.F 14.T 15.T【導語】本文主要描述了處理垃圾的辦法。11.句意:這篇文章是關于如何處理垃圾的。根據原文“What can people do with rubbish ”可知句子符合原文,故答案為T。12.句意:骯臟的土壤對草、樹或花都有好處。 根據原文“Grass, trees and flowers will be dead if they live near the dirty soil.”可知臟的土壤會讓花草樹木死亡,句子不符合原文,故答案為F。13.句意:它告訴我們再利用垃圾的方法。根據原文“People must throw away or reuse rubbish in a right way.”可知人們必須以正確的方式扔掉或再利用垃圾,句子不符合原文,故答案為F。14.句意: 作者希望每個人都能對垃圾進行分類和包裝。根據原文“Before we send rubbish to some places, we should sort(分類)and wrap(打包)it. If everyone can do like this, our life will be better.”可知句子符合原文,故答案為T。15.句意:劃線單詞意思是“呼吸”。根據原文“People and the animals may get ill when they breathe the dirty air or drink the dirty water.”可知句子符合原文,故答案為T。16.C 17.C 18.B 19.B 20.B【導語】本文主要介紹了Mr Going-to-do布朗先生的情況。16.句意:布朗先生和史密斯先生是_____。A兄弟,B雙胞胎,C鄰居。由文中“The Browns are the Smiths’ neighbors (鄰居). 布朗一家是史密斯一家的鄰居。”可知他們是鄰居,故選C。17.句意:誰是將去做先生?A布朗夫人。B史密斯先生。C布朗先生。由文中“When his neighbors talk about Mr Brown, they call him “Mr Going-to-do”. 當他的鄰居們與布朗先生交談時,他們叫他將去做先生。”可知將去做先生是布朗先生,故選C。18.句意:為什么人們叫布朗先生為“將去做先生”?A因為他總是要去做某事。B因為他經常說要做某事但是他從未做過。C因為他總是很忙。由文中“Mr Brown always says he is going to do something, but he never does it. 布朗先生總是說他要去做某事,但是他從未做過。”可知選項B與原文相符,故選B。19.句意:布朗先生多久做一次家務?A總是。B從沒有。C通常。由文中“Mr Brown always says he is going to do something, but he never does it. 布朗先生總是說他要去做某事,但是他從未做過。”可知布朗先生從未做過家務。故選B。20.句意:下面哪一個是對的?A布朗先生工作努力。B布朗先生總是說他要去做某事,但是他從未做過。C史密斯先生想要他的兒子像約翰學習。由文中“Mr Brown always says he is going to do something, but he never does it. 布朗先生總是說他要去做某事,但是他從未做過。”可知選項B與原文相符,故選B。21.T 22.F 23.F 24.F 25.T【導語】本文介紹了跑步撿垃圾這一新型的流行運動。21.句意:跑步撿垃圾是一種新的運動。根據“a new kind of sport becomes popular in the world. It is called “plogging”.”一種新的運動在世界上流行起來。它被稱作“跑步撿垃圾”。題干與原文描述一致,故答案為T。22.句意:跑步撿垃圾意味著跑步時撿垃圾。根據“Plogging means picking up rubbish while jogging.”跑步撿垃圾意味著慢跑時撿垃圾。題干與原文描述不一致,故答案為F。23.句意:跑步撿垃圾始于瑞典,只在瑞典流行。根據“This sport starts in Sweden, and it becomes popular around the world quickly.”這項運動始于瑞典,然后它很快就在全世界流行起來。題干與原文描述不一致,故答案為F。24.句意:跑步撿垃圾的人喜歡在互聯網上分享音樂。根據“Ploggers from different countries like to share(分享) their routes(路線) and rubbish bags on the Internet.”來自不同國家的跑步撿垃圾的人喜歡在互聯網上分享他們的路線和垃圾袋。題干與原文描述不一致,故答案為F。25.句意:跑步撿垃圾是保護環境的好方法。根據“Thirdly, plogging also helps keep the environment clean.”第三,跑步撿垃圾也有助于保持環境清潔。題干與原文描述一致,故答案為T。26.A 27.B 28.C 29.B 30.A【導語】本文寫空氣的重要性以及如何保持空氣清潔。26.句意:王先生是一名_______老師。A科學,B數學,C英語,D藝術,根據“ It is a science lesson. Mr Wang and his students are talking about air. ”,可知這是科學課,王先生和學生們正在討論空氣,所以王先生是一名科學老師,故選A。27.句意:課上他們正在討論_______。A樹,B空氣,C工廠,D小汽車,根據“Mr Wang and his students are talking about air.”,可知他們正在討論空氣,故選B。28.句意:被污染的空氣有_______。A無色無味,B無色但是味道好聞,C黑色且味道難聞,D白色,根據“ Mr Wang, air has colour and smell. The air near the factory is black. It smells bad.”和“ You’re right, Pater. That’s polluted(被污染的) air.”,可知被污染的空氣是黑色且味道難聞,故選C。29.句意:根據文章,為了保持空氣清潔,我們可以_______。A清理大街,B坐公交或者步行去學校,C種植更多的花,D搬走工廠,根據“We can take the bus or walk to school, because smoke from cars makes the air dirty. We can plant more trees too, because trees can keep the air fresh.”,可知文中提到2種保持空氣清潔的辦法,一是坐公交或者步行去學校,二是種植更多的樹,故選B。30.句意:為什么空氣有顏色和味道?A因為它是被污染的。B因為它能改變顏色。C因為它變黑色的了。D因為煙是臟的。根據老師回應彼得時說的“That’s polluted(被污染的) air.”,可知空氣有顏色有味道是因為空氣被污染了,故選A。31.B 32.B 33.A 34.C【導語】本文主要講述了露西給一位主編寫了一封信,信中說了關于她家附近的污染問題的事。31.問句句意:誰會第一個閱讀這封信?根據信的結尾是寫給The editor (主編)的,可知這封信第一個讀的人應該是主編。A露西的老師。B主編。C科學家們。故選B。32.問句句意:露西感覺怎么樣?根據“Lucy is worried about the pollution in her city.” 可知露西是憂慮的。A圖是開心的,B圖是生氣的,C圖是傷心的。故選B。33.問句句意:當司機們保持引擎運轉可能發生什么?根據“The cars make the air hot and dirty.” 可知會發生空氣污染,空氣污染The air pollution。A空氣污染。B水污染。C垃圾污染。故選A。34.問句句意:信中的劃線短語是什么意思?根據“Many parents drive their children to school and pick them up by car every day.” 可知很多父母每天開車接送他們的孩子上下課。pick them up在這里的意思為接他們。A從地上起來。B給他們的孩子們送飯。C開車帶某人去某地。C符合題意,故選C。35.B 36.A 37.A 38.C【導語】本文介紹了人們在植樹節種樹的場景,同時介紹了樹木的諸多用處。35.問句為:植樹節在三月的哪一天?根據It’s March 12th. It’s Tree Planting Day. 可知,植樹節在3月12 日。A二十號,B十二號,C二號。故選B。36. 問句為:什么東西可以從空氣、水和陽光中制造食物?根據Plants are very important to people. They can make food from air, water and sunlight. 可知,植物可以從空氣、水和陽光中制造食物。A植物,B動物,C人。故選A。37.問句為:生命需要靠什么來維持?根據Without plants, life will not go on. 可知,沒有植物,生命將難以繼續。A植物性食物,B動物,C沙子。故選A。38.問句為:植物能做什么?根據Plants can make air clean... keep the water from flowing away...from blowing up sand and earth. 可知,植物既可以凈化空氣,又可以防止水流失,還可以阻止風吹走沙石和土壤。故選C。39.A 40.C 41.A 42.A 43.A【導語】本文主要講述了一只鳥的所見所聞。39.句意:在文中,“我”是一只______。A鳥,B樹,C花。根據“I am a bird.”可知我是一只鳥,故選A。40.句意:樹在哪里?A在河后面。B在山上。C靠近河流。根據“The tree is near a river.”可知樹在河附近,故選C。41.句意:起初河里有魚嗎?A不,沒有。B是的,有。C我們不知道。根據“There weren’t any fish in the river a few years ago.”可知這里之前沒有魚,作否定回答,故選A。42.句意:是誰種的樹和花?A一些學生。B一些男人。C一些女性。根據“I saw some students. They planted trees.”可知一些學生種樹,故選A。43.句意:讀完這篇文章后,你應該怎么做?A給花草樹木澆水。B買花。C在草地上散步。根據語篇可知應該多種樹,愛護環境,故選A。44.B 45.C 46.C 47.C 48.B【導語】本文主要講述了水資源缺乏,人類應該節約用水。44.句意:有足夠的水供人們飲用嗎?A是的,有。B不,沒有。C我們不知道。根據“As you know, there’s not enough clean water for people.”可知沒有足夠的水供人類飲用,作否定回答,故選B。45.句意:在許多國家,人們不得不________為生。A喝牛奶,B種樹木,C砍伐樹木。根據“In many countries, people have to cut down trees for a living. ”可知人們砍伐樹木,故選C。46.句意:如果我們沒有樹,我們將面臨更多的________。A干旱,B洪水,C A和B。根據“Also we have polluted the land, the river and the air. So we have to face more and more floods and droughts. ”可知人類面臨更多的洪水和干旱,故選C。47.句意:我們不能________污染我們的環境。A植樹,B節水,C扔垃圾。根據“We can’t throw any rubbish onto the ground and we should collect it for recycling.”可知不能亂扔垃圾污染環境。故選C。48.句意:哪個句子不正確?A植樹很重要。B我們不應該節約用水。C如果我們今天好好愛護地球,明天就會更加美麗。根據語篇可知我們應該節約用水,選項B說法錯誤,故選B。49.D 50.C 51.B 52.A 53.C【導語】本文講述了約翰愛吃巧克力,但是媽媽不準吃,認為對牙齒不好,約翰的爺爺有時會買給他吃。49.句意:約翰的媽媽認為__________。A約翰的牙齒壞了,B巧克力對牙齒好,C約翰的牙齒是好的,D巧克力對約翰的牙齒不好,根據文中“John likes chocolates very much, but his mother doesn’t give them to him. They’re bad for(對……不好) his teeth, she thinks.”可知約翰的媽媽不讓約翰吃巧克力因為她認為巧克力不好,故選D。50.句意:為什么有時候約翰的媽媽讓約翰吃巧克力?A因為約翰的爺爺給約翰買了一些巧克力,B因為她開心,C因為她想要約翰的爺爺開心,D因為她認為有時候吃一些巧克力不錯,根據文中“hen John’s mother lets him eat them, because she wants to make the old man happy.”可知約翰的媽媽讓約翰吃巧克力是因為她想讓老人開心,故選C。51.句意:約翰的第七個生日是哪天?A這個周六,B這個周日,C下個周五,D下個周一,根據文中“This Sunday is John’s seventh birthday.”可知這個周日是約翰的生日,故選B。52.句意:約翰大喊為了_________。A讓他爺爺聽見他,B讓上帝聽見他,C讓他媽媽聽見他,D吃一些巧克力,根據文中的二、三段可知約翰向上帝大喊想要一盒巧克力,媽媽說上帝聽不到,約翰卻說爺爺可以聽到,所以約翰大喊是為了讓爺爺聽到,故選A。53.句意:哪一個是對的?A約翰的爺爺是上帝,B約翰的媽媽給約翰買了一些巧克力,C約翰可能會因生日得到一大盒巧克力,D約翰能從上帝那得到巧克力,根據文中““I know,” says the boy with a smile(微笑), “but grandfather is in the next room, and he can.””可知約翰知道上帝聽不到他的話,但是爺爺能聽到并且可能買給他,故選C。54.C 55.A 56.C 57.C 58.C【分析】該篇文章是關于一些保護環境的建議。54.句意:這篇文章是__________。A一個標志,B一個故事,C一個建議。根據文中句子There are some easy things you can do to protect(保護) the environment(環境).可知該篇文章是關于一些保護環境的建議,故選C。55.句意:作者告訴我們__________。A把垃圾扔進垃圾桶里,B把臟水倒進河里,C通過關掉電視節約用水。根據文中句子Whenever you visit a park or beach, take away what you bring there—keep rubbish in a bag until you can put it in a bin.可知作者告訴我們要將垃圾扔進垃圾桶里面,故選A。56.句意:我們可以__________節約紙。A用玻璃杯,B關燈,C把我們的舊書和雜志捐給圖書館。根據文中句子 Give your old books and magazines to a library.可知我們可以把舊書和雜志捐給圖書館,故選C。57.句意:哪一個是錯誤的?A當你離開房子時關掉燈。B在冬天關門。C把臟水倒進湖里。根據文中句子Don’t pour dirty water into the rivers or the lakes nearby(附近).可知不能把臟水倒進湖里,所以C選項錯誤,故選C。58.句意:這篇文章的主要意思是怎么__________。A省錢,B省水,C保護環境。根據文中句子There are some easy things you can do to protect(保護) the environment(環境).可知該篇文章是關于一些保護環境的建議,故選C。【點睛】59.B 60.C 61.A 62.C 63.B【分析】短文大意:短文介紹了植樹節很多人在種植樹,闡述了樹和植物的重要性。59.句意:植樹節在_____。A三月二十號,B三月十二號,C三月十三號,根據短文中的It is March 12. It's Tree Planting Day.可知植樹節在三月十二號,故選B。60.句意:____可以從空氣,水和陽光中制造食物。A人們,B動物,C植物,根據短文中的Plants are important to us. They can make food from the air, water and sunlight. 可知植物可以從空氣,水和陽光中制造食物,故選C。61.句意:生命需要____才能生存。A植物提供的食物,B動物,C沙子,根據短文中的Without plants, life will not go on.可知生命需要植物提供的食物才能生存,故選A。62.句意:植物能做什么?A它們可以使空氣清潔并阻止風。B它們可以防止水流走。CA和B。根據短文中的Plants make the air Clean. They can keep water from flowing away(流失). They can stop wind from blowing plant more trees and grow more plants.可知它們可以使空氣清潔并阻止風,它們可以防止水流走,故選C。63.句意:____將試圖保護植物。A一些人,B越來越多的人,C沒有人,根據短文中的ow more and more people know that plants are important. They will plant more trees and grow more plants. They will try to protect the trees.可知越來越多的人將試圖保護植物,故選B。【點睛】64.T 65.F 66.F 67.T 68.F【導語】本文主要介紹了在農村漫步,應該遵循的規則。64.句意:我們應該按著規則來保護環境。本文列舉了一些規則,都是有關環境保護的,句子和短文內容相符,故答案為T。65.句意:我們可以在森林里吸煙。根據“To protect the trees, don’t start fires (點火) in the forest.”可知不能在森林里點火,也就是不能吸煙,句子和短文內容不符,故答案為F。66.句意:我們應該把廢紙和瓶子留在地面上。根據“When you leave, take away waste paper and bottles.”可知當你離開的時候,把廢紙和瓶子帶走,不能留在地面上,句子和短文內容不符,故答案為F。67.句意:在農村,河水是用來喝的。根據“Keep the river clean. The water here is used for drinking.”可知農村的河水是用來喝的,句子和短文內容相符,故答案為T。68.句意:我們可以在農村摘花。根據“Don’t pick flowers.”可知不能摘花,句子和短文內容不符,故答案為F。69.C 70.A 71.B 72.B 73.C21世紀教育網 www.21cnjy.com 精品試卷·第 2 頁 (共 2 頁)21世紀教育網(www.21cnjy.com) 展開更多...... 收起↑ 資源預覽 縮略圖、資源來源于二一教育資源庫